Archius informatics








Els arxius informàtics és una manera de guardar la nostra informació, sigui una imatge, una cançó o un so. Hi han diferents maneres de guardar-les depenent si és l'àudio o si és una imatge. En aquesta entrada he utilizat la informació d'una pàgina web llamada Educació i d'una altre anomenada egarcí.

Àudio: En aquest grup entrarien tots aquest arxiu que contenen so simplement, és a dir que transmeten la seva informació en forma d'ones de so.
Hi han diferents maneres de fer-ho:
Format WAV
 1- El format WAV (WaveForm Audio Fileés un arxiu que va desenvolupar originalment  Microsoft per guardar àudio. Els arxius tenen extensió *.wav
 2- És ideal per guardar àudios originals a partir dels quals es pot comprimir i guardar en  distints mides per publica-ho en la web.
 3- És un formato d'excel·lent qualitat d'àudio.
Format MP3
   1- El format MP3 (MPEG 1 Layer 3) va ser creat per l'Institut Fraunhofer i per la    seva extraordinària grau de compressió i    alta qualitat està pràcticament monopolitzant el món del àudio digital.
3- És ideal per publicar àudios en la web. Es pot escoltar des de la majoria de reproductores.
Format OGG
1- El format OGG ha sigut desenvolupat per la Fundació Xiph.org.
2- És el formato més recent i va sorgir com alternatiu llibre i de codi obert (a diferència del format MP3).

- Format MIDI
1- El format MIDI (Musical Instrument Digital Interface = Interface Digital per Instruments Digitals) en realitat no resulta d'un procés de digitalització d'un so analògic. Un arxiu d'extensió *.mid almacena seqüències de dispositius MIDI (sintetitzadores) on és reconeix que instrument intervie, en que forma ho fa i quan.
Aquest format és interpretat pels principals reproductors del mercat: Windows Media PlayerQuickTime, etc.


- Imatge: En aquest grup entren tots els arxius relacionats amb una imatge. 

TIFF (Tagges Image File Format). Creat per la companyia Aldus, tot i que actualment pertany a Adobe. És un format de compressió per àrees que permet guardar les imatges amb la màxima qualitat, a més d'especificar paràmetres propis per a la impressió. És un dels formats que més espai ocupen, però també el millor format per a ser imprès. 

BMP (Windows Bitmap Format). Format creat per Microsoft que permet tanta qualitat com les imatges TIFF, però que se'n diferencia pel fet que no aporta cap informació per a la seva impressió, cosa que comporta que les imatges ocupin menys espai de memòria. S'utilitza per a imatges que s'imprimeixen amb qualitat normal, o bé per a les imatges de qualitat que només han d'aparèixer en pantalla. 


PICT (Macintosh Picture Format). Format gràfic de compressió, sense pèrdua de qualitat, característic dels entorns Macintosh (tot i que també pot ser emprat en altres plataformes). Té les mateixes característiques que el format BMP. 


GIF (Graphics Interchange Format). El format GIF és un dels més emprats al Web pel baix pes que implica generalment. La seva fórmula de compressió és secreta i pertany a Unisys. Se sol fer servir per a imatges amb una profunditat de color de fins a 8 bits (256 colors), i utilitza un algoritme de compressió anomenat LZW. La principal característica d'aquest algoritme és que no perd informació, és a dir, que, un cop descomprimida la imatge, conserva la mateixa informació que quan es va comprimir. L'algoritme LZW realitza un procés de reconeixement de seqüències consecutives de color, recorrent un per un tots els píxels. Si hi ha més d'un píxel consecutiu del mateix color, emmagatzemarà les dades d'aquest píxel i la quantitat de píxels que hi ha a la seqüència. El format GIF se sol utilitzar per a les imatges de mode de color indexat, sempre que no tinguin massa tonalitats diferents de color.


JPEG (Joints Photographic Experts Group). Format de compressió per síntesi. Es fa servir per a les imatges digitals o web que contenen moltes tonalitats, com por exemple fotografies digitals i imatges amb degradats. Es considera el millor format de compressió per a les imatges fotogràfiques, ja que, per causa del seu algoritme de compressió, no dóna bons resultats amb imatges planes o de pes molt baix. Bàsicament, el que fa l'algoritme del format JPEG és guardar la imatge separant la informació de la brillantor dels matisos de color, eliminant les diferències de color molt subtils que no podem distingir en situacions estàndard. Per això, es tracta d'un format de compressió que genera un procés de pèrdues. Per molt poc que vulguem comprimir, sempre es perd informació.[8] El format JPEG disposa d'una profunditat de color de 24 bits, és a dir, de milions de colors, capaç, per tant, de suportar i representar imatges amb qualitat fotogràfica.


Share on Google Plus

About ioypy

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Deja tu oppinion y preguntas =)