El so


El so és una successió de canvis de pressió (compressions i dilatacions) en un medi sòlidlíquid o gas), provocats per una vibració que s'hi transmet en forma d'ones sonores. La vibració provoca alteracions mecàniques a les partícules del medi creant canvis de pressió que es propaguen en totes direccions a partir del punt on hi ha la vibració. Els humans, i també molts animals, podem percebre el so mitjançant el sentit de l'oïda. El rang de sons audible per les persones és típicament entre 20 Hz i 20 kHz. Sabent això podem esbrinar que el so es un seguit de vibracions les quals formen un seguit de sorolls que arriben al nostre cos en forma de so. 

Els sons es medeixen per hertzs, els quals segueixen el principal model del sistema internasional de mides. Per això el so pot ser de diferents graus, però el ser huma solament pot percebre els sons que són mes grans de 20 Hz i mes petites de 20 KHz. 

   
Amplitud:
 En física, l'amplitud és la magnitud del canvi d'un sistema oscil·lant a cada oscil·lació, indica el valor de l'amplada de l'oscil·lació en relació al seu valor mig. A la mecànica quàntica seria un vector format per un mòdul i una fase que seria representat per un nombre complex. Per exemple, les ones sonores són oscil·lacions a l'aire i les seves amplituds corresponen a la quantitat de pressió sonora que exerceix cada vibració en el medi elàstic (l'aire). Amb el so fa exactament el mateix, per averiguar l'amplitud tenim que crear un grafic amb el qual veurem la longitud de l'ona.

Freqüencia: 
La freqüència és la mesura del nombre de vegades que ocorre un esdeveniment per unitat de temps. Per calcular la freqüència, es fixa un interval de temps, es compta el nombre de vegades que ocorre l'esdeveniment en eix interval i aleshores es divideix aquesta quantitat per la llargària de l'interval de temps.

                                                                                                                                                  Intensitat:
 Es la quantitat d'energia sonora (potència acústica) que travessa per segon una superfície. La intensitat depèn de l'amplitud de l'ona, perquè com més gran sigui l'amplitud de l'ona, major és la quanitat d'energia (potència acústica) que genera i, per tant, major és la intensitat del so. La intensitat del so que es percep subjectivament que és el que es denomina sonoritat i permet ordenar sons en una escala del més fort al més dèbil. La intensitat sonora disminuïx amb la distància de la font.     



To:
El to és la qualitat del so que ens permet distingir dos sons.
Timbre:
El timbre es la qualitat que caracteristicaa un so, que pot ser agut o grave según l'altura de la nota que correspon a su resonador predominant. Es trata d'una de les cuatre qualitats esencials del so (junt amb l'altura, la duració y el volumen).






































Share on Google Plus

About ioypy

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Deja tu oppinion y preguntas =)